Dla wielu podróże wiążą się z kulinariami, poznawaniem nowych smaków, nowymi daniami, przyprawami, aromatami, czasem niespotykanymi połączeniami. Jeśli zapytacie mnie o kraj, w którym jadłam najlepsze jedzenie, to choć moje serce należy do Gwatemali, to kubki smakowe zakochały się w sąsiednim Meksyku.
W Gwatemali jednak też nie było tak źle. Głównie zajadałam się miękkim awokado, które potrafiłam jeść trzy razy dziennie, ale też soczystym mango, grillowanymi platanami, marakują i melonami. Rzadziej typowymi dla Gwatemalczyków daniami smażonymi na głębokim tłuszczu.
Było jednak jedno danie, które bardzo przypadło mi do gustu – pepian, jedzony zwykle od święta, np. na Boże Narodzenie.
Dlatego, gdy zostałam zaproszona przez program kulinarny Wszechsmaki.pl do wspólnego gotowania z szefem kuchni Mateuszem Czekierdą i zapytano mnie o kraj, któego tradycyjne danie chciałabym przygotować, nie miałam wątpliwości. To musiała być Gwatemala, od której zaczęła się przecież moja podróżnicza przygoda i życie w podróży i z podróży.
Do Bielsko Białej, w którym kręciliśmy program oczywiście pojechałam rowerem 🙂 Wprawdzie tylko częściowo, ale rower musiał być.
Zapraszam serdecznie najpierw do obejrzenia wywiadu, a potem wspólnego gotowania.
A jeśli macie ochotę również przygotować pepian w naszej zmodernizowanej nieco wersji, albo po prostu nie wierzycie, że potrafię gotować, to zapraszam do oglądania naszego gotowania 🙂
Z szefem kuchni Mateuszem Czekierdą gotowało się świetnie. Mieliśmy naprawdę niezły ubaw.
Z prowadzącą program Izabelą Kapias też rozmawiało się super i na planie i poza nim.
Zapraszam też do zajrzenia na stronę z dekalogiem samotnej podróżniczki.
Zdjęcia pochodzą z archiwum WszechSmaki.TV i są ich własnością. Dziękuję za udostępnienie.
Dla mnie również poznawanie nowych smaków jest istotnym elementem podróżowania. Zazdroszczę testosowania nowych smaków Ameryki Południowej.
Z twoich wszystkich podróży pod względem kulinarnym to przede wszystkim zazdraszczamy w pozytywnym sensie oryginalnej kuchni meksykańskiej. A z przepisów nr jeden na liście do przyrządzenia są te papryki faszerowane 🙂