SKŁADNIKI:
kurczak (części które kto lubi. Mogą być piersi, choć w Gwatemali zwykle podawali udka)
0,5 kg pomidorów
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
0,5 kg miltomate, czyli miechunki pomidorowej (trudna do kupienia u nas, ale można samemu ja sobie uprawiać. Można tez pominąć i dodać więcej pomidorów)
3 papryczki chilli
50 gr ziaren sezamu
150 gr orzeszków ziemnych (mogą być pestki dyni)
1 laska cynamonu
2 łyżki oleju
Pęczek świeżej kolendry
Litr wody
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zrób wywar warzywny i gotuj w nim kurczaka.
Na patelni podsmaża się posiekaną ziarna sezamu, czosnek, pestki dyni albo orzechów wraz z cynamonem. Paprykę, pomidory, miltomate, paprykę chilli, cebulę piecze się w piekarniku. Następnie upieczone warzywa wraz z zarumienionymi ziarnami, czosnkiem i cynamonem blenduje się w mikserze z dodatkiem niewielkiej ilości wywaru z mięsa i warzyw. Można dosypać również świeżej kolendry. Zmiksowana masę przerzucić do garnka i gotować ją na małym ogniu przez około trzydzieści minut, aż nieco zgęstnieje. Po tym czasie dodać mięso, wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
Pepian podawany jest zwykle z ryżem, rzadziej z ziemniakami i obowiązkowo z tortillą.