SMAKI

Pepián -tradycyjne danie z Gwatemali

Pepian -tradycyjne danie z Gwatemali
Pepián to tradycyjne danie gwatemalskie. Wariacji na temat pepián jest mnóstwo. Mieni się różnymi kolorami i nieco odmiennymi smakami. W niektórych kuchniach odnajdziemy pepián negro (czarny), który przygotowuje się z dodatkiem skórki od platana, pepián rojo (czerwony), do którego dla koloru dodaje się więcej pomidorów i papryki czy pepián verde (zielony). Wszystko zależy od składników i dodatków, które są zmienne. Można go przygotowywać z kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną i uświetniać daniem ważne dni w roku: urodziny, chrzciny, wesela, pogrzeby i święta. Pepián jest daniem, które stawia się na stole w wigilię świąt Bożego Narodzenia. W Ameryce Środkowej wigilia bowiem nie jest jarska. Im więcej mięsa, tym lepiej.

  Pepian -tradycyjne danie z Gwatemali

SKŁADNIKI:

kurczak (części które kto lubi. Mogą być piersi, choć w Gwatemali zwykle podawali udka)

0,5 kg pomidorów

1 średnia cebula

4 ząbki czosnku

0,5 kg miltomate, czyli miechunki pomidorowej (trudna do kupienia u nas, ale można samemu ja sobie uprawiać. Można tez pominąć i dodać więcej pomidorów)

3 papryczki chilli

50 gr ziaren sezamu

150 gr orzeszków ziemnych (mogą być pestki dyni)

1 laska cynamonu

2 łyżki oleju

Pęczek świeżej kolendry

Litr wody

Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zrób wywar warzywny i gotuj w nim kurczaka.

Na patelni podsmaża się  posiekaną  ziarna sezamu, czosnek, pestki dyni albo orzechów wraz z cynamonem. Paprykę, pomidory, miltomate, paprykę chilli, cebulę piecze się w piekarniku. Następnie upieczone warzywa wraz z zarumienionymi ziarnami, czosnkiem i cynamonem blenduje się w mikserze z dodatkiem niewielkiej ilości wywaru z mięsa i warzyw. Można dosypać również świeżej kolendry. Zmiksowana masę przerzucić do garnka i gotować ją na małym ogniu przez około trzydzieści minut, aż nieco zgęstnieje. Po tym czasie dodać mięso, wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.

Pepian podawany jest zwykle z ryżem, rzadziej z ziemniakami i obowiązkowo z tortillą.

0 0 votes
Article Rating

O Autorce

B*Anita Demianowicz

Podróżuję, piszę i fotografuję. Współpracuję m.in. z magazynami Podróże, Poznaj Świat i Rowertour. Prowadzę prezentacje i warsztaty podróżnicze w całej Polsce. Jestem również przewodniczką grup trampingowych dla kobiet, a także organizuję festiwal TRAMPki-Spotkania Podróżujących Kobiet.
Jestem absolwentką kilku kierunków studiów, m. in. filologii polskiej na UG i Polskiej Szkoły Reportażu.
We wrześniu 2016 ukazała się debiutancka książka: "Końca świata nie było".

Więcej o mnie>>>.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments