SMAKI

Ponche -tradycyjny napój

Ponche -tradycyjny napój
Ponche to tradycyjny napój spożywany w Gwatemali zarówno z okazji różnych świąt: Bożego Narodzenia czy w Sylwestra, ale również na co dzień. Istnieje wiele jego wariacji. Można dodawać różne owoce, można wzmacniać alkoholem lub pić bez niego albo wybrać wersję mleczną, czyli tzw. ponche de leche.

 Ponche tradycyjny napój z Gwatemali

 

Składniki:

½ kg jabłek

½ kg gruszek

Pół ananasa

3 pomarańcze

Pół świeżego kokosa

Paczkę rodzynek

Oprócz tego można dodać melona, śliwki, truskawki, czy inne owoce, które przyjdą do głowy

Laski cynamonu

3/4 kg cukru, można zmieszać z brązowym cukrem

Ewentualnie rum lub wino

Przygotowanie:

Wszystkie owoce umyć, pokroić w kawałki. Wlać do dużego garnka pięć litrów wody i zagotować z cukrem i cynamonem. Następnie zacząć dodawać owoce. Gotować na wolnym ogniu, uważając, by owoce się zbytnio nie rozgotowały. Zanim zdejmie się z ognia, można dodać lampkę wina do całości. W Gwatemali najchętniej do ponche dolewa się rum i pije na ciepło.

 

0 0 votes
Article Rating

O Autorce

B*Anita Demianowicz

Podróżuję, piszę i fotografuję. Współpracuję m.in. z magazynami Podróże, Poznaj Świat i Rowertour. Prowadzę prezentacje i warsztaty podróżnicze w całej Polsce. Jestem również przewodniczką grup trampingowych dla kobiet, a także organizuję festiwal TRAMPki-Spotkania Podróżujących Kobiet.
Jestem absolwentką kilku kierunków studiów, m. in. filologii polskiej na UG i Polskiej Szkoły Reportażu.
We wrześniu 2016 ukazała się debiutancka książka: "Końca świata nie było".

Więcej o mnie>>>.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments